A település

Somogysámson a megye északnyugati sarkában fekszik a Kis-Balaton szomszédságában. A térség legközelebbi városa a tíz kilométerre fekvő Marcali, mely autóbusszal érhető el a gépkocsival nem rendelkezők számára. A településen vasút nem halad át. A település lélekszáma közel nyolcszáz fő.
A község a Marcali-hát dombvonulatának közelében helyezkedik el. Kedvező természeti adottságai jó lehetőséget kínálnak a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez. Jelenleg (ipari üzem nem lévén) a mezőgazdaság a lakosság egyetlen megélhetési forrása.
A falu közel 700 éves múltra tekint vissza. Nevét először egy 1533-ban kelt egyezséglevél említi. Közelében már jó két évszázaddal korábban is létezett település Bök néven. Emlékét  máig őrzi a Böki - hegy elnevezés, valamint az egyik utca neve.
A török hódoltság idején csaknem teljesen elpusztult. 1782-től az 1900-as évek elejéig egyházi tulajdonban volt. A két világháború között a környék legnagyobb községe.
Az utóbbi harminc évben a településfejlesztés terén számos intézkedés történt. Kiépítették a gázvezeték rendszert, korszerűsítették a telefonhálózatot, biztosították az internet-hozzáférést, megoldották a szemétszállítást.
A település hosszan húzódik a Fő utca két oldalán. Itt találhatóak a nevezetesebb épületek és közintézmények. A közelmúltban a község látképe sokat változott, szebb és rendezettebb lett. 1992-ben készült el a Makovecz Imre Társa által tervezett faluház, melyre méltán büszke a lakosság. Az impozáns épület negyvennégy ágasfájával magára vonja a látogató figyelmét.
Az utóbbi években folyamatosan megújultak a település középületei, köztük az óvoda és az iskola. Az önkormányzat korszerű orvosi rendelőt, védőnői és gyermekvédelmi szolgálatot, gyógyszertárat működtet és művelődési házat tart fenn.
Napjainkban a település legnagyobb problémája a népesség elöregedése és fogyása, valamint a munkalehetőségek hiánya.

Web: http://www.somogysamson.hu/

(c) KLIK Marcali Tankerülete 2014. Minden jog fenntartva.
Designed by olwebdesign.com